Azlan Nor

Takaful, Hartanah dan Pembinaan

Uncategorized

Kelebihan dan Kekurangan Gather Care – Part 2

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bertemu kita kembali di Part 2. Kepada sesiapa yang belum membaca review Gather Care Part 1. Sila baca http://azlannor.com/blog/2021/04/review-gather-care-part-1/

Sebelum itu kita lihat terlebih dahulu persamaan GC ini dengan Medical Card.

Persamaan GC dan Medical Card

  1. Ada waiting period seperti Takaful.
  2. Bayaran untuk smoker adalah lebih tinggi sedikit berbanding non-smoker.
  3. Tidak cover penyakit sedia ada.
  4. Perlu declare penyakit sedia atau Medical Report diperlukan.

Antara benefit atau kelebihan GC:-

Benefit atau Kelebihan Gather Care

  1. Maximum crowd share RM 50 / month
  2. RM 1,000,000 ++ hospitalize medical protection
  3. RM 100,000 outpatient cancer treatment
  4. RM 20,000 immediate accidental coverage
  5. RM 5,000 bereavement payment

Seterusnya, kita lihat pula kekurangan GC ni:-

Kekurangan Gather Care

  1. Crowd Fund yang tidak setabil kerana bayaran fund rendah.
  2. Ada bayaran yuran tahunan sebanyak RM360
  3. Guarantee Letter (GL) mengambil masa selama 3-7 hari bekerja untuk kes tidak kecemasan.
  4. Sebarang bentuk tuntutan perlu dibuat sendiri sebab tiada Ejen. Pihak GC sendiri beritahu tidak mengambil sebarang keuntungan daripada program ini. Jika sakit teruk bagaimana kita yang sedang sakit hendak melakukan tuntutan?
  5. Tidak berdaftar dengan Bank Negara Malaysia. Boleh rujuk di link https://www.bnm.gov.my/-/advice-to-public-on-mobile-app-for-healthcare-and-medical-expenses

Kesimpulan

Kesimpulannya, terpulang kepada pengguna untuk memilih yang mana satu lebih baik. BNM sendiri keluarkan statement yang GC ni meragukan dan tidak berdaftar secara sah dengan BNM.

Lebih baik anda semua mengambil Medical Card secara sah iaitu dengan mengambil Takaful. Takaful ini dikawal selia oleh BNM dan terikat kepada akta Islamic Financial Service Act 2013 (IFSA).

Sekian Terima Kasih.

Comments (3)

  1. Saya tak tahu kenapa ejen takaful sanggup menulis kekurangan tanpa usul periksa fakta sebenar mengenai GC.

    Harap boleh baca soal jawab berkaitan GatherCare dulu kat sini sebelum menulis:

    https://habniaga.com/tabung-perkongsian-perubatan-gathercare/soal-jawab/

    [Reply]

  2. mmg la GC x daftar dengan bank negara sebb bukan under Takaful/Insuran company.. Konsep GC pun lain drpd syarikat2 insuran.. Contribute dkt syarikat insuran/takaful berganda sebb nak bayar macam2 bermula drpd gaji pekerja, gaji agent dan lain lain kos x.. Faham cara flow GC baru boleh komen bro…

    [Reply]

  3. Gathercare bekerjasama dan diaudit oleh beberapa syarikat berikut ini.

    1. eMAS sebagai pihak pengurusan yang mengeluarkan GL dan audit bil perubatan.

    2. Afsha Shariah Advisory (Panel di bawah suruhanjaya sekuriti) mengesahkan status patuh syariah sejak tahun 2019 dan melakukan audit dari semasa ke semasa.

    3. Ong & Manecksha sebagai Trustee yang menjaga dana perkongsian (tabung tabarrru’) semua ahli Gathercare.

    https://gathercare.com/about-us/#3

    Ingat senang ke nak dpt kerjasama dgn 3 syarikat ni kalo bank negara tak lepaskan?

    Berita 2017 sepatutnya kena semak dulu latest update sebelum menulis bro.

    Jgn jatuhkan maruah ejen takaful.

    Dlm GatherCare pun ramai dari ejen takaful yg join.

    [Reply]

Comment here

CommentLuv badge